Vi i Skandinavien tål laktos mer än någon annan i världen. Uppemot 80% av asiater är laktosintoleranta och 30-50% av alla som kommer från Medelhavsområdet.
Man ser aldrig mjölk i asiatiskt kök och kanske bara lite fårmjölk och youghurt i medelhavsmat.
Här är det mjölk till höger och vänster.
Jag har funderat länge om detta med matabolism är genetsikt och anpassad till det landet vi kommer ifrån.
Jag menar placera oss i Japan eller Indien där maten består av vitt ris eller Italien där är det mycket bröd, pasta och pizza. Vi kommer gå upp i vikt så här fort! De däremot mår prima och håller vikten.
Placera japanen här så kommer den bli sjuk av vår kött och potaitsöverkonsumtion.
Eller varför reagerar många på exotiska frukter?
Jag skulle nog må hur bra som helst på bondmat, dvs kött, fisk, potatis, fullkornsbröd, ägg osv.
Det finns en gammal bok som heter "The metabolic typing diet" av William Wolcott och Trish Fahey som pratar om just det, en eyeopener!