onsdag 31 januari 2007

Kost

Dags att fylla på matlistan med kolhydrater och fetter.

Kolhydrater
Kokt potatis
Söt potatis
Råris (eller fullkorns ris)
Parboiled ris
Fullkornspasta
Bulgur
Quinoa
Fullkornsbröd, helst osötat, minska med brödet öht
Havregröt (helst fiberhavre)
All bran flakes
Matvete
Bönor
Linser
Dinkelmjöl
Bakad potatis
Squash
Pumpa
Vildris
Korn
Bönor
Majs
Jordgubbar
Melon
Äpple
Apelsin
Lättyoghurt
Blodsockret håller sig på en bra nivå 3-5 timmar efter måltid, beroende påhur mycket, och vad, du har ätit. Långsamma kolhydrater håller dittblodsocker uppe längre. 3-5 timmar efter måltiden sjunker det dock och dumåste äta igen, för att inte starta muskelnedbrytningen. Ett mycket bratips är därför att äta var 3-4:e timme, eftersom du då har ständiguppbyggnad av muskler. Hellre flera mindre måltider än några få stora.

Grönsaker (ju grönare desto bättre)
Broccoli
Sallad
Paprika (alla färger)Blomkål
Tomater
Ärter
Sparris
Morötter
Blomkål
Haricotsverts
Svamp
Spenat
Brysselkål
Jordärtskocka
Vitkål
Selleri
Zucchini
Gurka
Lök
Aubergin

Fetter
Avocado
Sockerfritt jordnötssmör (finns på Hälsokosten eller Konsum)
Olivolja (finns även på sprayflaska)
Rapsolja
Linfröolja
Fiskolja
Solrosfrön
Mandelnötter
Valnötter