torsdag 18 januari 2007

Hur ska man sätta igång att träna efter graviditeten? DEL 3


Idag ska jag skriva om s k "high impact" klasser, dvs mer energiska och krävande.

Styrkeklasser ( Body toning, Body pump, Styrka)

Dessa klasser är populära, man jobbar med stora muskelgrupper, går genom hela kroppen och oftast tränar man bara styrka, ingen kondition. Klassen avslutas med magträning och stretch.

Som jag nämnt tidigare i Del 1 och 2, är ditt skelett och dina leder mjuka och därför är det extra viktigt att tänka på belastning. Överrörliga armbågar, knän eller ländrygg kan ge en snabb muskeltrötthet och därför är det viktigt att välja lätta vikter och kanske satsa på färre repetitioner.

Även om många övningar utförs liggandes på golvet är det fortfarande viktigt att tänka på bäckenet. Du kanske får ont eller diskomfort vid främre delen av bäckenet medan du utför vissa övningar. Särskilt där du jobbar med ab- och adduktorerna ( t ex insida och utsida lår)
Övningar som utförs liggandes på mage kan vara obekväma pga amning.

Aerobics

Jag avråder er från denna sorts träning direkt efter graviditeten, hoppen ger tung belastning på bäckenbotten, brösten och lederna. Low impact övningarna är lika effektiva men i stort sätt riskfria. Var noggrann med övningarna som inkluderar t ex marscher, för tunga steg kan utföra samma belastning som hopp. Snabba knäböjövningar påverkar bäckenbotten och kommer kanske kännas obekväma.

För att skydda främre delen av bäckenet - undvik bredden på stegen. Ju högre tempo det blir på klassen desto svårare blir det att kontrolera hållningen och vi vet att hållningen inte är den samma som innan graviditeten. Det är lätt att börja röra på armarna för mycket och på grund av det börja luta framåt och det stressar ryggraden.

Imorgon kommer jag ta upp Step, Spinning och Boxning