
Tack Reneé för frågan. Nu ska vi reda ut vad är bättre och varför.
Havregryns GI är 76, grovbrödets ligger på runt 80, beroende på vad det är för sort. Inte så mycket skillnad. Det som är avgörande är att vad man äter till gröten eller till brödet.
Tänk på att brödet kan innehålla jäst och socker och egentligen räknas som raffinerad mat. Och som med allt annat, allt är inte svart och vitt. Självklart kan man ta några Wasa skivor till sin makrill, det är fortfarande näringsvärdet och kalorimängden som räknas- på hela måltiden.
Varför äter man enligt GI? De flesta för att gå ner i vikt men man kan gå ner i vikt även om man äter enbart godis, bara man gör av med mer energi än man för in.
Och så en slutsats i en studie:
"In conclusion, the present results show that the GI of mixed meals calculated by table values does not predict the measured GI and furthermore that carbohydrates do not play the most important role for GI in mixed breakfast meals. Our prediction models show that the GI of mixed meals is more strongly correlated either with fat and protein content, or with energy content, than with carbohydrate content alone. ."
Br J Nutr. 2004 Jun;91(6):979-89. The use of glycaemic index tables to predict glycaemic index of composite breakfast meals.
En annan länk är också intressant att titta på, en svensk studie som jämförde gröt och bröd.